Main menu and utilities

Havboka

Av Morten Strøksnes. Dramatisert av Ole Anders Tandberg.

«Grusomt og poetisk om natur og ødeleggelse.»

Aftenposten
Sikre deg billetter

Her er de neste spilledatoene

Se alle datoer

Urpremiere på Riksteatret i Nydalen 29. januar 2019. Turnépremiere i Svolvær 6. februar 2019. På turné med Riksteatret til 50 steder våren 2019. Spilles på Nationaltheatret fra august 2019.

Produsert av Riksteatret i et samarbeide med Nationaltheatret.

 

Eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider

Når mennesket gråter, er tårene salte. Kommer også vi fra havet?

I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange – et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette?

Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka.

Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 100 000 nordmenn, og er oversatt til 30 språk.

For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann - hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp.

Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han skal gi skikkelse til både menneske og håkjerring!

Havboka har tidligere blitt dramatisert og satt opp som teaterkonsert på Hålogaland Teater i Anders T. Andersen sin regi.

Sagt om forestillingen

Anmeldelser

 • «Grusomt og poetisk om natur og ødeleggelse.»

  Aftenposten
 • «Forrykende hai-angrep!»

  VG
 • «Jan Sælid har oss på kroken.»

  Dagsavisen
 • «Lodder dypt og flyter godt»

  Dagbladet
 • «Hav det lukter svidd av. «Havboka» setter en ny standard for dramatiseringer. Både Ole Anders Tandberg og Jan Sælid slår seg selv.»

  Shakespearetidsskriftet

Hør podcastserien

Bli inspirert og lær mer i Riksteatrets podcastserie om Havboka.