Main menu and utilities

Havboka

Av Morten Strøksnes. Dramatisert av Ole Anders Tandberg.

Sikre deg billetter

Her er de neste spilledatoene

 • Torsdag 15. Aug

  19.30

 • Fredag 16. Aug

  19.30

  Kjøp billett
 • Lørdag 17. Aug

  18.00

  Kjøp billett
 • Fredag 23. Aug

  19.30

 • Lørdag 24. Aug

  18.00

Se alle datoer

Urpremiere på Riksteatret i Nydalen 29. januar 2019. Turnépremiere i Svolvær 6. februar 2019. På turné med Riksteatret til 50 steder våren 2019. Spilles på Nationaltheatret fra august 2019.

Produsert av Riksteatret i et samarbeide med Nationaltheatret.

 

Eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider

Når mennesket gråter, er tårene salte. Kommer også vi fra havet?

I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange – et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette?

Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka.

Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 100 000 nordmenn, og er oversatt til 30 språk.

For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann - hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp.

Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han skal gi skikkelse til både menneske og håkjerring!

Havboka har tidligere blitt dramatisert og satt opp som teaterkonsert på Hålogaland Teater i Anders T. Andersen sin regi.

Sagt om boka

Anmeldelser

 • «En moderne Moby Dick, bare bedre (…)»

  Politiken

 • «Det hele sydd sammen på et vis som bare en fullbefaren forfatter kan klare.»

  VG

 • «Eit meisterverk»

  Bergens Tidende

 • «Rett og slett en fest»

  Aftenposten

Kunstnerisk lag

Av: Morten Strøksnes.

Dramatisert av: Ole Anders Tandberg.

Regissør og scenograf: Ole Anders Tandberg.

Komponist og lyddesigner: Joel Sahlin.

Kostymedesigner: Maria Geber.

Lysdesigner: Elisabeth Kjeldahl Nilsson.

Produsent, Riksteatret: Wenche Viktorsdatter Paulsen.

Produsert av Riksteatret i et samarbeide med Nationaltheatret.