Hopp til innhold
Mann i mørke klær med en liten hund sotm titter opp fra en veske
Olav Waastad som Rottejomfruen, og Max Munch som Mopsemann, i Lille Eyolf på Torshovteatret 2024. Foto: Erika Hebbert

Historien om Rottejomfruen

Hvem er egentlig Rottejomfruen som dukker opp i Lille Eyolf, og hvorfor skapte Henrik Ibsen denne helt spesielle rollen?

I første akt av stykket Lille Eyolf dukker hun opp på døren til familien Allmers, og spør om det er noe som «gnager» i huset og om de trenger hjelp til å bli kvitt det …

Henrik Ibsen beskrev Rottejomfruen slik: «Hun er en liden, tynd, sammenskrumpet skikkelse, gammel og gråhåret, med hvasse, stikkende øjne.»

Ibsen har fortalt at han fikk inspirasjon til Rottejomfruen fra en virkelig kvinne fra hans hjemby Skien. Med sine uortodokse klær og merkelige innfall og talemåter ble hun sett på som frastøtende og skremmende, spesielt blant barna, som hadde moro av å erte henne.

Kvinnen het Kristine Cathrine Ploug og var faster til Ibsens mor. Hun ble tidlig enke, og ble etter en tid forlovet med en kaptein fra Skien. Da han forlot henne, ble hun mentalt forstyrret. Barna hennes ble satt bort til fremmede, og familien Ibsen på Venstøp tok seg av henne til hun døde i 1837, 76 år gammel. Av familien ble hun kalt faster Ploug, men av en ukjent grunn hadde hun fått oppnavnet Rottejomfruen.

Det er likevel umulig å komme unna likhetene mellom Ibsens Rottejomfruen og Brødrene Grimms eventyr Rottefangeren fra Hameln.

I eventyret er rottefangeren en mystisk fremmed, som dukker opp og tilbyr innbyggerne i Hameln hjelp, mot betaling. Byen er nemlig overfylt av rotter, som ingen klarer å bli kvitt. Rottefangeren spiller en magisk melodi på fløyta si, som får alle rottene til å følge etter ham til en elv hvor de drukner.

Men etterpå nekter byens borgermester å betale rottefangeren for jobben, og som hevn spiller rottefangeren en ny melodi, som får alle byens barn til å følge ham inn i et fjell hvor de forsvinner for alltid.

I Lille Eyolf lokker Rottejomfruen rottene ut av mørket med en munnharpe, ikke en fløyte, men i likhet med i Hameln, skal hennes besøk få katastrofale konsekvenser også for familien Allmers.

Kilder: Universitetet i Oslo og simonrosenkrands.dk

Rottejomfruer gjennom tidene

1/6

1/6

Sort-hvitt bilde fra en teaterproduksjon med to personer: En ung gutt med uniform og krykke lener seg mot en eldre kvinne som holder en dukke eller et lite kosedyr i hendene. Kvinnen har hatt og mørk kjole, og scenen har en enkel, innendørs bakgrunn med gardiner.

Aagot Bjørseth som Rottejomfruen på Hovedscenen i 1956.

Foto: Sturlason

Teaterscene i sort-hvitt med fire personer: En kvinne kledd i mørkt sitter på en stol og snakker med en ung gutt med krykke. I bakgrunnen er en annen kvinne og en mann, begge stående, med et sceneteppe og tekstilbakgrunn som skaper en dramatisk atmosfære.

Tone Schwarzott som Rottejomfruen på Amfiscenen i 1978.

Foto: Frits Solvang

Sort-hvitt bilde fra en teaterscene med en gutt i uniform med en krykke strekker ut hånden mot en kvinne i et rom dekorert med panelvegger og en portrettmaleri i bakgrunnen. Kvinnen har langt, uordnet hår og er kledd i et sjal mens hun sitter i en stol.

Rut Tellefsen spilte Rottejomfruen på Universitetsplassen under Ibsenfestivalen 1990.

Foto: Janne Møller Hansen

En kvinne med krøllete hår og mørk kjole sitter på gulvet og strekker ut armen dramatisk. En gutt med briller og uniform står med en krykke i hånden. Bak dem sitter en annen kvinne i en hvit kjole på en opphøyd plattform, mens en mann i dress står i bakgrunnen på venstre side.

Frøydis Armand som Rottejomfruen på Amfiscenen i 2002.

Foto: Erik Berg

En kvinne med krøllete hår sitter på en scene og holder tett rundt en liten, lurvete hund. Ved siden av henne er en mønstret reiseveske, og scenen har en enkel og minimalistisk bakgrunn.

Andrine Sæther som Rottejomfruen på Amfiscenen i 2014.

Foto: Gisle Bjørneby

En ung mann med mørk hatt og en sjenerende uttrykk stirrer intenst på en annen person som kun er delvis synlig i forgrunnen. Bildet er stemningsfullt og mørkt.

Olav Waastad som Rottejomfruen på Torshovteatret i 2024.

Foto: Erika Hebbert

Aagot Bjørseth som Rottejomfruen på Hovedscenen i 1956.

Foto: Sturlason

1/6

1/6

Les mer om forestillingen

Forestilling