Hopp til innhold
125 år
Tegning av Albrich med Rhindøtrene

Handlingsresymé av Nibelungens ring

Nibelungens ring er Richard Wagners hovedverk og er et av de mest omfangsrike musikkverk som finnes. Fremfører man hele, vil det ta mer enn 15 timer. Her finner du et resymé av hele handlingsforløpet.

Historien i Nibelungens ring kretser rundt en magisk ring som gir eieren herskermakt over verden, men forbannelsen som følger ringen forderver bæreren. Guder, svartalver, riser og mennesker braker sammen i en kamp på liv og død, som strekker seg over flere generasjoner. For å redde verden iscenesetter den allmektige guden Wotan (som tilsvarer Odin i norrøn mytologi) dens undergang. Valkyrien Brünnhilde og ynglingen Siegfried forenes til slutt i et overjordisk kjærlighetsmøte, og gullet kan endelig vende tilbake til Rhinen. Sivilisasjonens overgrep mot naturen heles, og ondskapen forsvinner for alltid.

I høst kan du oppleve en komprimert versjon av Nibelungens ring i Kanonhallen på Løren. 

I denne videoen får du handlingen forklart på to og et halvt minutt:

Del 1 ­– Rhingullet

Rhindøtrene avviser nibelungen Alberichs tilnærmelser og håner hans lyst. Som konsekvens av fornedringen stjeler Alberich rhingullet. For å kunne smi en ring av gullet, må han frasi seg kjærligheten.

Allfaderen Wotan har fått risene Fasolt og Fafner til å bygge Valhall for ham. Som betaling har han lovet dem gudinnen Freia. Hun vokter eplene som holder gudene evig unge; forsvinner hun, vil gudene eldes og dø. Når risene får høre av ildguden Loge om maktens ring, godtar de den som betaling, men beholder Freia som gissel fram til de får skatten. 

Loge og Wotan begir seg til Nibelheim for å stjele Alberichs ring.

Alberichs bror Mime smir en trollhjelm for Alberich. Med trollhjelmen kan man forvandles til hva som helst. Når Alberich forvandler seg til en padde for å imponere Loge, kan Wotan og Loge ta ham til fange og vinne ringen fra ham. Alberich forbanner nå ringen; den som bærer ringen er ikke lengre ringens hersker, men dens trell.

Når Wotan og Loge kommer tilbake til risene med ringen, er Wotan motvillig til å gi fra seg ringen. Jordgudinnen, Erda, opplyser Wotan om at alle ting vil ta slutt. Wotan blir redd, han velger å gi ringen fra seg og følger Erda til jordens indre.

Fafner dreper broren Fasolt for å beholde ringen for seg selv. Ringens forbannelse trer i kraft. 

Del 2 – Valkyrien

Mellom «Rhingullet» og «Valkyrien» går det mange år. Wotan får blant annet valkyrien Brünnhilde sammen med Erda, og tvillingparet Sieglinde og Siegmund med en menneskekvinne. 

Tvillingene Siegmund og Sieglinde ble skilt fra hverandre da huset deres ble satt i brann; moren døde, Sieglinde ble bortført og tvangsgiftet med Hunding. Siegmund har i årene etter dette vandret sammen med faren, Wotan, som på jorden kaller seg Wolfe eller Vandreren.

Siegmund har trodd at søsteren døde, men nå dukker han opp hjemme hos henne, såret etter kamp. Slekten han har kjempet mot, er Hundings venner, så denne utfordrer Siegmund til kamp. Før kampen finner sted, viser Sieglinde Siegmund at det i et tre er plassert et sverd som ingen før har kunnet trekke ut. Sverdet er plassert av en enøyd vandrer, som vi forstår at er Wotan. Siegmund trekker sverdet, Notung, ut av treet. Tvillingparet gjenkjenner hverandre, de blir forelsket og vil flykte sammen etter kampen.

Ekteskapets gudinne, Fricka (tilsvarer norrøn mytologis Frigg), som er gift med Wotan, beordrer at Siegmund skal tape i slaget mot Hunding. Som beskytter av ekteskapet går hun ikke med på ekteskapsbruddet mellom Hunding og Sieglinde, og heller ikke at tvillingparet, Siegmund og Sieglinde, skal leve som gifte. Hun bærer også på en bitterhet over at Wotan har fått barn både med Erda og en menneskekvinne.

Wotan bøyer seg for Frickas krav, og ber Brünnhilde om å ta med Siegmund til Valhall. Brünnhilde går motvillig for å hente Siegmund, men velger allikevel å beskytte ham når hun ser kjærligheten mellom de to elskende.

Når slaget står og Brünnhilde beskytter Siegmund, griper Wotan selv inn og splintrer Siegmunds sverd, Notung. Siegmund drepes av Hunding, Wotan dreper Hunding, Brünnhilde samler sammen sverdbitene og gir dem til Sieglinde, som er gravid med Siegmund. Brünnhilde sier at barnet skal hete Siegfried og at han er bestemt til seier. 

Fordi Brünnhilde trosset Wotans befaling, dømmer han henne til søvn. Hun skal ligge i en ring av ild til hun blir vekket av en fryktløs helt. Da må hun oppgi sin guddom og bli et menneske.

Del 3 – Siegfried

Det har gått 16 år, og Siegfried har blitt oppfostret av Mime. Mime får ikke til å smi sverdet Notung igjen, men vet at Siegfried må bruke sverdet for å drepe Fafner, nå i skikkelse av en drage, som vokter ringen. Mime vil ha ringen, og hans plan er å forgifte den fryktløse Siegfried med en trylledrikk etter at Fafner er drept. Men det er flere som står på lur utenfor Fafners hule. Også Alberich venter der på å kunne få ringen på fingeren igjen.

Siegfried har selv klart å smi sammen Notung igjen. Han dreper Fafner, får drageblod på hendene og smaker på dette. Nå kan han forstå fuglenes sang og høre Mimes tanker. Fuglene forteller om skatten i hulen, og Siegfried henter ring og hjelm. Han forstår at Mime vil forgifte og drepe ham, og dreper så sin fosterfar. Fuglen forteller så Siegfried om Brünnhilde som fortsatt sover på klippen med ild omkring seg, og han begir seg på vei mot henne.

Erda er opprørt over at Brünnhilde er blitt lagt i søvn av Wotan. Han trøster henne med at Brünnhilde skal gjenopprette verdens orden ved å gi gullet tilbake til Rhinens døtre. Wotan er klar for verdens ende.

På vei mot Brünnhildes klippe møter Siegfried Wotan. Han forstår nå at det er Wotan som knuste Siegmunds sverd, og at det dermed er Wotan som er skyld i farens død. Siegfried slår i stykker Wotans sverd. Wotan trekker seg tilbake.

Siegfried går gjennom flammene og vekker Brünnhilde. De blir forelsket og Siegfried gir Brünnhilde ringen som en vielsesring.

Del 4 – Ragnarokk

Hagen møter sin far Alberich, som forteller at gudeslekten står for døden, og at de to sammen kan overta makten hvis Hagen kan drepe Siegfried og ta ringen.

Hagen lager et komplott hvor han skal få søsknene Gunter og Gutrune gift med Brünnhilde og Siegfried. Hagen gir en trylledrikk til Siegfried, slik at denne forelsker seg i Gutrune og glemmer Brünnhilde. For å hjelpe Gunter med å få Brünnhilde, forvandler Siegfried seg til Gunter og henter henne der hun fortsatt venter innenfor flammene.

Siegfried i Gunters skikkelse river ringen fra Brünnhilde og tar henne med til Gunters hus. På veien advarer Rhindøtrene ham om at han vil dø hvis han ikke gir ringen tilbake til dem. Han trosser dem og fortsetter til dobbelbryllupet. Her forvandles han tilbake til Siegmund. Når Brünnhilde oppdager ham, ser hun at det er han som har ringen på fingeren. Hun forstår at han det var ham, ikke Gunter, som hentet henne på klippen og lå med henne der. Både Gutrune, Gunter og Brünnhilde er sveket.

Brünnhilde forteller Hagen at det eneste stedet hun ikke har beskyttet Siegfried, er ryggen. Hagen dreper Siegfried før Brünnhilde rekker å forstå at Siegfried har blitt lurt til å svikte henne. Hagen krever å få ringen, men Gunter mener at den er Gutrunes arv etter Siegfried. Brünnhilde tar ringen fra den døde Siegfrieds finger og går inn i flammene. Vannet stiger og Rhindøtrene drukner Hagen. Valhall brenner. Verden går under og kan gjenoppstå.

Les mer om forestillingen

Forestilling
Mann i sølvkjole sitter på kve med hendene ut

Nibelungens ring

I høst kan du oppleve Richard Wagners berømte epos om ringens forbannelse i en original teaterversjon i Kanonhallen.

Les mer