Hopp til innhold
125 år
Portrett av kvinne

Asieh Amini

Asieh Amini er poet, forfatter og samfunnsdebattant med en journalistisk bakgrunn. Hun er kulturviter og utdannet ved NTNU i Tverrfaglige kulturstudier, Likestilling og mangfold (2015-2018).

Asieh er født i Iran og kom til Norge som fribyforfatter i 2010 og har bodd i Trondheim med sin mann og datter.

Asieh har gitt ut tre diktsamlinger, «Jeg savner å savne deg (2013)» og «kom ikke til mine drømmer med gevær (2011)» Gjendiktet fra persisk av Nina Zandjani, Communicatio forl. «Hei ... Du som har dratt!», Ahang-e-digar forl. – Iran (på persisk). Hun har også deltatt i ni antologier både i dikt og prosa og har skrevet dusinvis av essays og kronikker på norsk, persisk og engelsk.

Hun er en fulltidsaktivist og har kjempet for menneskerettigheter og ytringsfrihet både i Iran, Norge og internasjonalt. Asieh Amini er styremedlem i Norsk PEN, Trøndelag Teater og Trøndersk Forfatterlag.

I våren 2023 har Trøndersk Forfatterlag bestemt at Asieh skal få bo i Trondheims forfatterbolig Adrianstua for de neste fem årene.

Priser:

  • Ord i grenseland-pris Norge, Fredrikstad, 2014
  • PEN Internationals pris Oxfam Novib & PEN International 2012
  • UNESCO-kontoret i Iran valgte Asieh Amini første diktsamling som den mest fremtredende samlingen av yngre poesi i Iran i 2005