Main menu and utilities

Main menu

Handlekurv

I alle familier er det et mørkeloft

Hanne Tømta byr på en klassisk og tragikomisk versjon av Henrik Ibsens Vildanden.

Vildanden er Henrik Ibsens sterkeste stykke. Det mener Hanne Tømta, regissør og teatersjef ved Nationaltheatret. Hun har aldri satt opp Ibsen før. Men nå, i hennes siste oppsetning som teatersjef, skal hun få Vildanden til å fly på Hovedscenen. 

Tømta tar med seg det intime, varme og humoristiske fra hennes mange tidligere Tsjekhov-suksesser og byr på en klassisk og tidløs Ibsen-forestilling i teatrets storstue. Igjen vil hun viske ut skillet mellom scene og sal, og gi publikum og skuespillerne følelsen av å befinne seg i ett og samme rom. Dette blir også den siste Ibsen-forestillingen på Hovedscenen før rehabiliteringen av teatret. Både scenografi og regi kan ses som en hyllest til Norges vakreste teatersal.

Vildanden er et symbolsk drama, fullt av humor, midt i tragedien. Familien Ekdal, som vi møter, skjuler ikke bare mange familiehemmeligheter. Her finnes også et loft med en merkelig kraft, der naturen er i ferd med å få overtaket. Og innerst inne i mørket bor det aller dyrebareste: en vill and med brukket vinge.

Opplev Ibsens store drama om sannhet og livsløgn, idealer og illusjoner, uskyldsren ungdom og de voksnes svik. Nådeløst utleverer Ibsen de mange selvopptatte voksenpersonene vi møter. Vildanden er et både vart og sarkastisk stykke om betingelsene for livene vi lever.

 

Vildanden er Bjørn Skagestads avskjedsforestilling som skuespiller på Nationaltheatret. 

Lytt til podkasten

Lytt til podkastserien Vildanden – prosessen bak en forestilling.

I en serie på tre episoder møter Kari Slaatsveen Hanne Tømta, regissør og teatersjef ved Nationaltheatret – og folka hennes. Hvordan blir teaterforestillingen Vildanden til? Podkasten er produsert i samarbeid med Filt Oslo. 

Du finner også podkasten i SpotifyiTunes eller din foretrukne podkastspiller. 

Produksjonslag

Produsent: Maren K. Onsaker.

Inspisient alternering: Kine Sørbøe, Claudio Aiello, Karoline Husjord og Christina Johannessen. Sufflør: Vibeke Brathagen. Scenemester: Andreas Eskeland. Lysmester: Agnethe Tellefsen. Lydansvarlig: Magnus Aaen. Lydtekniker: Frida Elisabeth Leknes. Produksjonsansvarlig kostymer: Maren Sælensminde. Forestillingsansvarlig kostymer: Elinor Ström. Rekvisitør: Mone Rustøy. Informasjonsansvarlig: Marte Stubberød Eielsen. Markedsansvarlig: Jan Lier. Produsent preproduksjon: David Parrish.

Pedagogisk studiemateriell

Ensemblet synger følgende sanger i forestillingen:

En vildand svømmer stille (Johan Sebastian Welhaven/Franz Joseph Haydn)

Fjäriln vingad syns på Haga (Carl Michael Bellman )

Jeg plukker fløjlsgræs (melodi: Knud Vad Thomsen)

Jeg lagde meg så silde (norsk folkevise )

Eg veit i himmerik ei borg (folketone fra Hallingdal)

En vildand svømmer stille (versjon i moll)

Sangene er tilrettelagt og arrangert av Per Chr. Revholt.

Pressebilde

Vildanden

Helene Naustdal Bergsholm. 

Foto: Ida Helen Gøytil

Last ned bildet