Main menu and utilities

Main menu

Krenket

Av Ayad Akhtar. Oversatt av Agnes Banach.

«Se den, og kjør debatt!»
Dagbladet

Hvorfor holder Amir sin muslimske bakgrunn skjult?

Om historiene vi forteller våre venner, hemmelighetene vi deler med våre nærmeste, og løgnene vi forteller oss selv.

I en lekker leilighet på Manhattan møtes fire unge amerikanere for å spise middag. Amir er advokat, født i USA og vokst opp i en muslimsk familie. Han er kjæreste med Emily, en fremadstormende, amerikansk kunstner, inspirert av islamsk kunst og tradisjon.

De får besøk av Jory, en afroamerikansk advokat, som jobber i samme byrå som Amir. Hun kommer sammen med kjæresten Isaac, en jødisk kunstkurator, som ønsker å inkludere Emilys verk i sin neste utstilling.

Alt ligger til rette for en helaften med frilynte diskusjoner om politikk og kunst. Men stemningen hardner til når samtalen dreier over på religiøse spørsmål. Hvorfor holder Amir sin muslimske bakgrunn skjult? Er Emilys fascinasjon for islam egentlig bare orientalisme og naivitet? Er resten av samfunnet gjennomsyret av islamofobi? Er alle muslimer egentlig antisemitter?

Når det viser seg at de fire også har konflikter som springer ut av kjærlighetsliv og jobb, eskalerer kvelden raskt – og utvikler seg til parmiddagen fra helvete.

Dramatiker Ayad Akhtar skrev stykket Krenket (med originaltittelen Disgraced) i 2012. Han har mottatt mange priser, blant annet Pulitzerprisen for beste drama, og fått stor oppmerksomhet for sin behandling av brennbare temaer som islamofobi, antisemittisme, rasisme, fanatisme, fordommer og identitet.

Det er Marit Moum Aune som har regien når stykket nå får sin norgespremiere. Krenket plukker på mange måter opp tråden fra hennes forrige, kritikerroste oppsetning på Nationaltheatret, Engler i Amerika. Også den gangen handlet det om smeltedigelen New York og mennesker med ulike religiøse, kulturelle og historiske røtter.

Det er duket for en eksplosiv forestilling som stiller det grunnleggende spørsmålet: Er det mulig å virkelig forstå et annet menneske?

Denne forestillingen er ikke lenger i spill. Trykk her for å se alle aktuelle forestillinger.

Norgespremiere 31. august på Hovedscenen.

Varighet: Ca. én time og 25 minutter, uten pause.

Lytt til podkastene

Møt dramatiker Ayad Akhtar i samtale om stykket «Krenket» med journalist og forfatter Mah-Rukh Ali i forkant av norgespremieren på Nationaltheatret.
Bli med inn i prøvesalen, møt skuespillerne Assad Siddique og Marte Engebrigtsen og hør hva den religiøse lederen Ervin Kohn mener en krenkelse egentlig er. 

Du finner også podkastene i Spotify, iTunes eller din foretrukne podkastspiller.

Video

 • Samtale: Ayad Akhtar og Mah-Rukh Ali

  Møt dramatiker Ayad Akhtar i samtale om stykket «Krenket» med journalist og forfatter Mah-Rukh Ali i forkant av norgespremieren på Nationaltheatret.

 • – Fantastisk, fantastisk!

  Se hva publikum sier om Krenket.

 • Få en smakebit

  I Krenket møter du karakterene Amir, Emily, Jory, Isaac og Abe.

 • – Jeg er jo han fyren

  Møt skuespiller Assad Siddique og regissør Marit Moum Aune, som forteller om forestillingen «Krenket».

Produksjonslag

Produsent: Kirsti Holm-Glad.

Inspisient: Kine Sørbøe. Sufflør: Ingvild Gjerstad. Scenemester: Lars Helvik. Lysmester: Frode Finslo. Produksjonsansvarlig kostymer: Cathrine Engehagen Bråthen. Rekvisitør: Pelle Enebro. Informasjonsanvarlig: Åsta Hoem Hagen. Markedsansvarlig: Hilde V. Innerby. Forestillingsansvarlig kostymer: Britt Holm.

Teaterforlag: Colombine

Pressebilde

Krenket

Av Ayad Akhtar. Oversatt av Agnes Banach.

På bildet: Assad Siddique.

Foto: Øyvind Eide.

Last ned bildet her