Main menu and utilities

Main menu

Eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider

Når mennesket gråter, er tårene salte. Kommer også vi fra havet?

I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange – et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette?

Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka.

Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 100 000 nordmenn, og er oversatt til 30 språk.

For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann - hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp.

Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han skal gi skikkelse til både menneske og håkjerring!

Havboka har tidligere blitt dramatisert og satt opp som teaterkonsert på Hålogaland Teater i Anders T. Andersen sin regi.

Sagt om forestillingen

Anmeldelser

 • «Grusomt og poetisk om natur og ødeleggelse.»

  Aftenposten
 • «Forrykende hai-angrep!»

  VG
 • «Jan Sælid har oss på kroken.»

  Dagsavisen
 • «Lodder dypt og flyter godt»

  Dagbladet
 • «Stor skuespillerkunst»

  Tønsbergs blad

 • «Uforglemmelig (...) Hav det lukter svidd av.»

  Shakespearetidsskriftet
 • «Storslått (...) Jan Sælid har det hele i sin hule hånd»

  Vårt land

 • «... ein draum av ei framsyning, ein draum av den typen det tar lang tid å vakne opp frå»

  Dag og tid

Hør podcastserien

Bli inspirert og lær mer i Riksteatrets podcastserie om Havboka.

Produksjonslag

Produsent, Riksteatret: Wenche Viktorsdatter Paulsen.
Teknisk produsent, Nationaltheatret: Ola A. Neegaard.

Inspisient: Claudio Aiello. Sufflør: Lise Roesen. Scenemester: Steinar Jakobsen/Micke Mantalios. Lysmester: Ida Klevstul Burdal. Videoansvarlig: Torbjørn Ljunggren. Rekvisitør: Eva Hauge. Informasjonsansvarlig: Øystein Hygen Christensen. Markedsansvarlig: Jan Lier. DKS-ansvarlig: Kari Nordberg Svendsby.