Hopp til innhold
125 år

Fotograf: Øyvind Eide

Bilde fra Ulven

Det var en gang en ulv og ei geit …

Det kan være lettere å følge med i forestillingen, dersom du kjenner litt til handlingen fra før.

Fred og ro hersker der hvor tamdyra holder til. Her lever høns, sauer og griser ihop i skjønn harmoni, sammen med Geita og de tre geitekillingene hennes. Panikken brer seg derfor fort når en ulv på streif kommer forbi. Geita, derimot, er ikke like skvetten. Hun gir seg ut på et lite eventyr med den ville og farlig kjekke Ulven. Og han faller pladask for henne.

Men til Ulvens forskrekkelse må han konkurrere med geitekillingene om Geitas oppmerksomhet. Ulven bestemmer seg derfor for å rydde de tre av banen. I valget mellom barnas trygghet og en sjalu sjarmør, velger Geita ungene. For å verne geitekillingene mot ulven, inngår familien en pakt: Ytterdøra skal alltid være låst og forseglet med en hemmelig sang. Bare den som synger denne sangen, får slippe inn.

Sammen med villdyra – Gaupa og Jerven, og det utstøtte tamdyret Esel – legger Ulven en slu plan. Han lærer seg melodien, for slik å få fatt på geitekillingene.

En dag kommer et omreisende tivoli på besøk, en festlig markedsdag som Geita bestemmer seg for å besøke. Ungene får streng beskjed om å holde seg hjemme. Den eldste killingen velger likevel å trosse mora si, og sniker seg ut på «martnan». På «martnan», eller markedet, danser Geita og Ulven sammen og gjenoppretter kontakten. Samtidig får villdyra øye på den eventyrlystne killingen, som de bestemmer seg for å fange. Ulven sniker seg hjem til Geitas hus og forsøker å få fatt i de to andre. Til tross for at han nå har lært seg sangen, avslører ulvehanda ham.

Den eldste killingen unnslipper så vidt villdyras jakt. Geita leter etter ham, men killingen hennes er sporløst borte. Hun møter nok en gang Ulven, og denne gangen får hun en gave av ham: en feiende flott kjole som hun prøver på med det samme. Dermed kan Ulven kle seg ut i Geitas gamle klær.

På grunn av kald vind og ruskevær, har Geita blitt forkjøla når hun kommer hjem til huset sitt, og sangen hennes lyder falsk. Ungene nekter å slippe «den fremmede» inn.

Men Ulven har øvd seg på sangen, og kledd opp i Geitas tøy, lurer han geitekillingene. De slipper Ulven inn i huset. Han og villdyra fanger dem.

Tror du det lykkes Geita å redde killingene sine før de blir villdyrmat? Det må du se forestillingen for å få svar på ...