Hopp til innhold
125 år
Komponist og musiker Nils Petter Molvær

Fotograf: Øyvind Eide

Komponist og musiker Nils Petter Molvær

Understreker og utfordrer

Den prisbelønte jazzmusikeren Nils Petter Molvær har komponert musikken til Engler i Amerika. Han ønsker å lage et stemningsskapende musikalsk rom som både understreker og utfordrer skuespillernes arbeid på scenen.

– Det er skuespillerne som er solistene. Jeg skal bare kompe dem på en allright måte, sier Nils Petter Molvær beskjedent.

Den prisbelønte og internasjonalt anerkjente jazztrompetisten, komponisten og produsenten regnes som en pioner i å kombinere jazz og elektronisk musikk. I de senere årene har han dessuten laget musikk for teater og ballett. Det er Molvær som har komponert musikken til suksessballettene Ghosts – Ibsens Gengangere og Hedda Gabler, også de i Marit Moum Aunes regi.

Organisk

– I Engler i Amerika er oppgaven min å få situasjonene til å gli organisk over i hverandre og skape dynamikk. Jeg skal skape et sonisk rom som skuespillerne kan jobbe i og som setter en stemning, sier Molvær. 

– Arbeidet preges av prøving og feiling. Det er en prosess – og jeg er svært glad for å samarbeide tett med lyddesigneren og komponisten Erik Hedin. Det hadde aldri gått uten, for dette prosjektet er massivt.

Handlingen i Engler i Amerika finner sted mellom 1985 og 1990. Molvær tenkte først at han skulle la seg inspirere av 1980-tallets store popstjerner og homseikoner, som Madonna, Michael Jackson, Prince og Diana Ross. Etter hvert slapp ideen taket, og historien i manuset ble ledetråden; selv om 80-tallsbeatet kanskje kommer til overflaten her og der. Molværs fascinasjon for house likeså.

Ikke like melankolsk

Musikeren er kjent for å kombinere jazz med samples, breakbeats, ambient og house, og den unge Molvær lot seg inspirere av den rike DJ-scenen i New York på 1980-tallet. Flankert av en venn som i dag er død av aids, dro de på klubber og på barer i Bleecker Street. Molvær hadde også flere spillejobber i metropolen.

– Kan man høre at det er deg som har skapt lydbildet til denne forestillingen?

– Det er det vanskelig å svare på, men man bærer jo med seg det man har gjort tidligere. Det jeg har laget til Engler i Amerika er nok litt annerledes, ikke med den melankolien jeg vanligvis dras mot. Dessuten er det teatermusikk …

Se traileren til forestillingen

  • Noe omgripende er i gjære

    Se traileren til vårens teaterstorsatsning Engler i Amerika. Premiere 10. mars på Hovedscenen.

    Engler i Amerika