Main menu and utilities

Renset

Av Sarah Kane

Terningkast fem

«Når ubehag på liksom blir ubehag for alvor.» Dagbladet

Renset

Denne forestillingen er ikke lenger i spill. 
Klikk her for å se alle aktuelle forestillinger.

Premiere 1. september 2017 på Hovedscenen.

Anbefalt aldersgrense 18 år.

Varighet ca. en time og 30 minutter uten pause.

Hvor langt er du villig til å gå for kjærligheten?

En universitetscampus er gjort om til en institusjon som rommer samfunnets utskudd. Hit kommer Grace for å be om klærne til sin bror, som har dødd av en overdose injisert av «legen» Tinker. Tinker tar villig imot Grace og hun legger seg selv inn på sanatoriet. Her møter hun en verden hvor kjærlighetens vilkår settes på prøve, og hvor gruppenormen anvendes til å bestraffe eller skade utenforskapet.

Cleansed ble skrevet i 1998 av den britiske dramatikeren Sarah Kane, et år før hun tok sitt eget liv. Hennes stykker handler om kjærlighet, seksuell lyst, lidelse, smerte og død. I møtepunktet mellom Kane og den litauiske prisvinnende regissøren Oskaras Koršunovas skapes en sterk, poetisk og mektig forestilling på Nationaltheatrets hovedscene.

Koršunovas hadde enorm suksess med den rystende forestillingen Klassen vår høsten 2015. Anmelderne trillet seksere over hele linja og kalte forestillingen «årets viktigste» og «en historie for vår tid». Det blir ikke mindre skjellsettende når Koršunovas nå tar fatt på forestillingen som har skapt fysiske reaksjoner blant publikum på The National Theatre i London.

Da Sarah Kane i sin tid ble spurt om hvorfor hun hadde skrevet et slikt voldelig skuespill, svarte dramatikeren: «Jeg skriver ikke voldelige skuespill; jeg prøver bare å være helt ærlig.» Og Renset er en skinnende ærlig tekst som våger å vise menneskelig mørke, for ikke å snakke om tilværelsens mørke, også i sin skildring av kjærlighetens kraft og makt.

Sagt om Sarah Kane

Etter mitt syn den største dramatikeren i sin generasjon.

Jon Fosse

Anmeldelser

Anmeldelser

 • Terningkast fem

  «Når ubehag på liksom blir ubehag for alvor.»

  Dagbladet
 • Terningkast fem

  «En direkte og uforbeholden teateropplevelse som setter seg i kroppen som en gnagende demon.»

  Dagsavisen
 • Terningkast fem

  «Grusom i all sin skjønnhet.»

  Teaterungdom
 • Terningkast fem

  «Grusomt vakkert (...) en stor seier for Nationaltheatret (...) «Renset» er teater slik bare teater kan være: Fysisk, ideologisk og estetisk på en og samme tid.»

  VG