Main menu and utilities

Main menu

Fyrsten – Machiavelli-Variasjoner

Kunsten å lykkes.

«Tore Vagn Lid har skapt et veksthus for maktstrategisk tanke.»
Dagbladet

Kunsten å lykkes

Hvor kald må den være som ønsker å forandre verden?

Se for deg at det i 1532, ved kysten av Nord-Italia, sjøsettes en flaskepost til ettertiden. Innholdet er brennbart. Avsender er Niccolò Machiavelli, politisk rådgiver for herskeren av Firenze, virksom i en tid preget av politiske og menneskelige drama, og kriger som aldri ser ut til å ta slutt.

Nesten 500 år senere plukkes flaskeposten opp av den prisbelønnede regissøren og dramatikeren Tore Vagn Lid, som åpner den opp på Malersalen våren 2017. Teksten, som har inspirert alt fra diktatorer, næringslivsledere og husmødre, inntar teatret, i Vagn Lids helt unike scenespråk. Kan man bruke Machiavellis politiske «flaskepost» for å forstå maktens anatomi i dag?

Vagn Lids variasjoner over Machiavellis Fyrsten er en fortsettelse av kritikerprisvinnende Kill them all! fra 2013 og DUB Leviathan! fra 2015, som også handlet om makt og politiske spilleregler i en krisetid. 

Fyrsten gis konkrete – ofte nådeløse – råd om hvordan ledere må gå fram for å bevare makten, koste hva det koste vil. Med sin poetiske eleganse, brutale ærlighet og kompromissløse analyse av maktspill, har Fyrsten blitt en av historiens mest beryktede og berømte politiske skrifter. Fordømt som amoralsk og menneskefiendtlig, men også hyllet som en av de få politiske verkene som evner å se oss mennesker slik vi faktisk handler, uten politisk svermeri. 

For hvor iskald må den være som søker å gjennomføre en forandring til det beste for andre? Og kan man også tenke seg Machiavelli på en god måte – som optimist? Ja, finnes det i det hele tatt en politisk «varme» uten en kald og kynisk vurdering av makt og avmakt? 

Denne forestillingen er ikke lenger i spill. Trykk her for å se alle aktuelle forestillinger.

Fritt etter Niccolò Machiavelli. Av Tore Vagn Lid.

Premiere på Malersalen 28. april 2017.

Varighet: ca. to timer uten pause.