Main menu and utilities

Main menu

Handlekurv

Bekymringenes sūtra

Hvordan skape mening når hele verden bare er et ‘hæ?’

De har (minst) femti ord for «snø» på Grønland. I smeltegryta utenfor T-banen og Deli de Luca finnes et mylder av stemmer – et sted i lille Norge hvor du møter den store verden. Her går du rundt og er engstelig, kverner på de samme tankene. Du prøver å dra hetta over hodet og sette på en sang. Ikke tenke noe mer på det. Men det er allerede i gang.

Grønlandsūtraen er skrevet av forfatteren og poeten Fredrik Høyer, som også står for fremføringen. Stykket er omarbeidet for scenen av Mattis Herman Nyquist, som debuterte som regissør med denne forestillingen. Monologen er basert på diktsamlingen med samme navn, utgitt som bok og LP-plate under litteraturkonseptet Ferdigsnakka.

I Grønlandsūtraen er temaet resirkulasjon: Hovedpersonens bekymringer og angst for verdens tilstand er noe som kommer og går, som i en loop. Det handler om hvordan vi hører og snakker om de samme tingene, om og om igjen. Er det i det hele tatt mulig å bryte ut av negative spiraler, de onde sirklene, hverdagslivets mønstre? Er det mulig å sette sammen alle de løse ordene og tankene, det fragmentariske og ødelagte, og skape ny mening i kaoset? Og hva er faktisk handling, og hva er bare prat?

Grønlandsūtraen hadde urpremiere på Torshovteatret i 2016, med ekstraforestillinger på Amfiscenen og Hovedscenen i 2017 og 2019. Fra 18. mars 2021 kan monologen oppleves igjen, på Kanonhallen på Løren, Nationaltheatrets nye scene i Oslo, i sammenheng med forestillingen Jordopphimlesang som har urpremiere 4. mars på samme scene. Også denne signert Fredrik Høyer og Mattis Herman Nyquist.

Sagt om forestillingen

Omtaler

 • «Det hender at jeg får oppleve inspirasjonens sjeldne øyeblikk – fra tre kunstneres «hemmelige verksted» (...) En slik «stjernestund» ga dere meg. Tusen takk.»

  Liv Ullmann

 • «Årets kulturopplevelse så langt! Helt enestående! Unikt! Mesterlig og glassklart formidlet (...) Gå å se!»

  Anders Baasmo Christiansen

 • «Jeg synes forestillingen var fantastisk. Lenge siden jeg har sett noe så ubehagelig, som allikevel varmer hjertet.»

  Chirag Rashmikant Patel

 • «Se dette stykket. Jo, se dette!»

  Atle Antonsen

Medvirkende