Hopp til innhold
125 år

Fotograf: NT

Sofie Frøysaa

Intervju med Sofie Frøysaa

Komiker og samfunnsdebattant Sofie Frøysaa er en av ressurspersonene tilknyttet M:AKT

Du er feminist – fortell hvorfor!

Klart jeg er! Å være feminist betyr å være for likestilling, så alternativet er jo ikke noe alternativ (hallo, Trump!). Feminisme er en ideologi som kjemper mot sexisme, altså forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn. Det betyr ikke at vi må være like, men at vi er like mye verdt. Det handler om å bygge bro mellom kjønnene, at vi skal kjempe sammen for en mer rettferdig og likestilt verden og at vi alle skal ha samme muligheter, uansett om man heter Sofie eller Sondre.

Det vanskelige «f-ordet» – hvorfor mener du det er så viktig å bruke?

Jeg mener at det er viktig å ta begrepet tilbake og lære folk hva det faktisk betyr. Det er så mange kjipe myter knyttet til begrepet «feminisme», som for eksempel at det betyr at man hater menn eller ønsker at kvinner skal ha flere rettigheter enn menn. Om noen faktisk mener det, er de ikke feminister. Da faller jo hele likestillingspoenget bort!

Jeg mener også at vi skylder våre formødre å bruke f-ordet, de som gikk foran og har kjempet for mange av de sakene vi tar for gitt i dag. Og hei, det er veldig mange ord som er maskuline (som for eksempel «nordmann», «menneske» eller «formann»), men jeg har aldri hørt en jente si: «jeg er ikke nordmann, men jeg er norsk, da ...», på samme måte som jeg hører mange si: «jeg er ikke feminist, men jeg er for likestilling». Vel, å være feminist betyr jo å være for likestilling, så da burde det ikke være noe problem. La oss knuse mytene og be folk google ordet om det blir for vanskelig.

Hvem heier du på og hvorfor?

Jeg heier på menn og kvinner som tør å bruke ytringsfriheten sin, uansett om det er offentlig, i klasserommet, på bussen eller i arbeidslivet. Folk som orker å si fra om urettferdighet og som engasjerer seg. Det driver samfunnet fremover!

Hvis du kunne reist tilbake i tid, hvilken historiske hendelse kunne du tenke deg å endre på og hvorfor?

Oi, det er mange ting jeg gjerne skulle endret på, men jeg tror jeg vil trekke frem 2. verdenskrig og det farlige nazistiske tankegodset som ble spredt som ild i tørt gress. Det har satt så mange spor, og vi ser at tankesettet får herje i dag også. Jeg skulle gjerne ha utslettet slavetiden også. :( 

Hva gir deg håp for fremtiden?

Unge menneskers engasjement! Når jeg leser Si;D i Aftenposten, besøker ungdomspolitikere på sommerleir eller møter ungdom når jeg holder foredrag! ;) Med andre ord: Jeg gleder meg til å være en del av M:AKT-prosjektet!