Hopp til innhold
125 år

Fotograf: NT

Ungdommer om teater

Ibsens ripsbusk

Fire ungdommers tanker om Ibsen og teater i dag.

Nora

Hva forbinder du med teater?

Jeg tenker på skuespill på store scener og revyen jeg var med i. Og kostymer, kulisser og flinke skuespillere som forteller historier.

Hva tenker du på når du hører Henrik Ibsen?

En gammel mann, en flink forfatter som har hatt stor betydning for Norge. Når jeg leser et Ibsenstykke tenker jeg først at det er et rart språk som virker kjedelig, at det ikke er for meg. Man må se forestillingen på scenen, det er spennende! Ofte er forestillingene moderne, helt motsatt av mitt førsteinntrykk av teksten. Det høres og ser ut som det kunne skjedd i dag.

Anna

Hva forbinder du med teater?

Gode minner fra barndommen, det er familietradisjon, teater ser jeg ofte sammen med besteforeldre. Det er fremdeles magisk å se de store kulissene på scenen.

Hva tenker du på når du hører Henrik Ibsen?

Ibsen var en slags "Norgesfader". Han var stor kjendis, og er det fremdeles i dag rundt i verden. Språket kan virke utilgjengelig først, men når man snakker om stykket og leser det sammen med andre så virker det relevant. Jeg tenker også på stykker som Et dukkehjem, Gjengangere, det er udødelige stykker.

Caspar

Hva forbinder du med teater?

Det er kunst! Jeg er musiker og er derfor opptatt av forskjellige typer kunst, som teater blant annet.

Hva tenker du på når du hører Henrik Ibsen?

Jeg har lest lite Ibsen, men vært innom han på skolen. Et dukkehjem likte jeg, det handler om vanlig mennesker. 

Markus

Hva forbinder du med teater?

Underholdning og moro. Jeg liker improvisasjon, at ting skjer uten at det er planlagt. Det finnes mange forskjellige typer sjangre, det er spennende, ingen teaterforestillinger er like!

Hva tenker du på når du hører Henrik Ibsen?

Tungetvisteren "Ibsens ripsbusker og andre buskevekster!" Det er ikke så mye humor i stykkene hans, det kunne det kanskje vært mer av. Jeg kan ikke mye om Ibsen, men vet at stykkene hans spilles over hele verden. Jeg har hørt om Peer Gynt og Et dukkehjem og at stykkene handler mest om vanlige folk med vanlig problemer, som man kan kjenne seg igjen i.