Main menu and utilities

Main menu

Handlekurv

Hva skal vi med skolen?

En nær, leken, morsom og undersøkende forestilling om to barn, deres mødre og lærer – og noe alle har et forhold til: skolen.

Lille Marius døde av å pugge latinske gloser i Alexander Kiellands skolekritiske Gift fra 1883. Nesten 70 år senere, rømmer Jens Bjørneboes lille Jonas fra en skole som ikke klarer å hjelpe dyslektikere. Debatten om skolen har alltid engasjert, både i kunst og politikk, og mye har heldigvis endret seg. Men er det kommet til andre og nye problemer?

Det er nå igjen over 70 år siden Bjørneboe tok sitt oppgjør med skolevesenet, og det er på tide å følge nok en liten gutt, Pax, gjennom den norske skolen.

Regissør Tyra Tønnessen er kjent for sin helt spesielle evne til å utnytte teatrets egenart og lekenhet til å skape dypt menneskelige forestillinger som har truffet publikum rett i hjertet, som Julemiddag, Tarjei og Overføring.

Nå skal hun sammen med skuespillerne Hanne Skille Reitan, Marte Engebrigtsen, Birgitte Larsen og Marte Magnusdotter Solem og scenograf Leiko Fuseya fortelle historien om to barn, deres mødre og lærer. Gjennom egne erfaringer, intervjuer med elever, lærere og foreldre og et dykk ned i artikler, skolereformer og skjemaer, skaper de sammen en forestilling om noe alle har et forhold til: skolen.

For hva er det egentlig viktig for et menneske å lære? Hvorfor har vi skole? For barnas utvikling? For samfunnets behov for kvalifisert arbeidskraft? Eller for foreldrenes behov for oppbevaring av barna mens de selv er på jobb?

Vi informerer om at det benyttes scenerøyk under forestillingen. 

Sagt om forestillingen

Lytt til podkasten

Lytt til salongsamtalen «Skole i kunsten», spilt inn i Nationaltheatrets publikumsfoajé, med utgangspunkt i forestillingen Reform 97.

Du møter dokumentarfilmskaper Margreth Olin, filmskaper
Dag Johan Haugerud, teaterregissør Tyra Tønnessen og Karoline Enoksen, som leder av samtalen.

Du finner også podkasten i SpotifyiTunes eller din foretrukne podkastspiller.

Produksjonslag

Produsent: Runi Sveen.

Inspisient: Karoline Husjord. Sufflør: Amanda Øiestad Nilsen. Scenemester: Njål Øwre. Lysmester: Bjørn Olav Hauknes. Produksjonsansvarlig kostymer: Cathrine Engehagen Bråthen. Forestillingsansvarlig kostymer: Linda Braseth. Rekvisitør: Eva Hauge / Martin Brage Jonassen. Informasjonsansvarlig: Åsta Hoem Hagen / Terese B. Larsen. Markedsansvarlig: Kari Nordberg Svendsby.

Pressebilde

Reform 97

Birgitte Larsen, Marte Engebrigtsen, Hanne Skille Reitan og Marte Magnusdotter Solem.

Foto: Øyvind Eide

Last ned bildet her