Bente Børsum

Skuespiller
Bente Børsum

Bente Børsum er utdannet ved Statens teaterhøgskole (1958), ble ansatt på Nationaltheatret og har siden vært ansatt ved flere teatre. Fra 19792004 var hun fast ansatt ved Oslo Nye Teater, avbrutt av en åremålstilling som rektor ved Statens teaterhøgskole fra 19891992. 

Hun har tolket en rekke roller, i utvalg: Elida Wangel i Fruen fra Havet, Fru Alving i Gjengangere og Stine i I dette hvite lyset (Rogaland Teater). Oslo Nye Teater: Mrs. Clandon i Man kan aldri vite, Fru Arvik i Når den ny vin blomstrer, Lady Bracknell i Hvem er Ernest,  Agnes i Balansegang,  Kvinnen i Tre høye kvinner,  Lidja i Soloppgang i Riga,  Professor Bearing i Vidd,  Mrs. Higgins i My fair Lady og Bernarda i Bernarda Alba (avskjedsforestillingen ved Oslo Nye Teater). Mor Åse i Peer Gynt under OL på Lillehammer. Med Min forestilling om mor – basert på hennes egen mors historie, turnerte hun landet rundt. 

Bente Børsum har vært tilknyttet NRK Fjernsynsteatret og har medvirket i flere norske filmer. TV i utvalg:  Racine i Fedra, Fru Bernick i Samfunnets støtter, Fru Thygesen i Geografi og kjærlighet og Fru Linde i Et dukkehjem. Film i  utvalg: Jakten, Mors hus , Kvinnene og  Sensommer  en rolle hun ble nominert til Amanda i 2016 for.

Priser: Filmkritikerprisen (1975), pris beste skuespiller ved Rogaland Teater (1979) og Living Legacy Award (pris i California gitt for livsvirke av forskjellig kategori, 1995.)