Salongmøter

Bli med på samtaler, kunstnermøter og diskusjoner hvor motiver og temaer i aktuelle teaterstykker settes under lupen.
Teatersalong en fortelling om kjærlighet

Hvordan speiler forestillingene samfunnet og livene våre?

Hvilke spørsmål reiser de? Og hvordan kan en teateropplevelse snu opp ned på fastlåste forestillinger om hvem vi er og det samfunnet vi er en del av? I høst kan du bli med på disse spennende møtene i teatrets publikumssalong: 

Teatersalong: En fortelling om kjærlighetens offer

27. september, kl. 19.30, Publikumsfoajeen. Gratis inngang. 

Hvilke offer krever kjærligheten? Hvor mye er du villig til å gi av deg selv for den du elsker? Hvor går grensen for kjærligheten?

Dennne salongen handler om kjærlighet og offersymbolikk i Sarah Kanes mesterverk av et stykke. Renset inneholder elementer av Søren Kierkegaards offertematikk; den er skinnende ærlig og våger å vise menneskelig mørke, for ikke å snakke om tilværelsens mørke, også i sin skildring av kjærlighetens kraft og makt.

I panelet: Terapeut og forfatter Sissel Gran, litteraturprofessor Christian Refsum, regissør Kjersti Horn og teaterkritiker Ilene Sørbøe.

 

Teatersalong: Komikk og kritikk. Humoristen som samfunnskritiker.

13. september, kl. 18.00, Publikumsfoajeen. Gratis inngang. 

Hvordan påvirker humor og satire det politiske ordskiftet? Og hvilken effekt har humor som samfunnskritikk? Hvor langt kan man gå, og hvilken risiko løper komikeren?

På Amfiscenen spilles den humoristiske og samfunnskritiske forestillingen Grønlandsūtraen, hvor temaet er resirkulasjon: Hovedpersonens bekymringer og angst for verdens tilstand er noe som kommer og går, som i en loop. Det handler om hvordan vi hører og snakker om de samme tingene, om og om igjen. Er det i det hele tatt mulig å bryte ut av negative spiraler, de onde sirklene, hverdagslivets mønstre? Er det mulig å sette sammen alle de løse ordene og tankene, det fragmentariske og ødelagte, og skape ny mening i kaoset? Og hva er faktisk handling, og hva er bare prat?

I panelet: Komiker og skribent Harald Eia, skuespiller og regissør Mattis Herman Nyquist, m.fl. 

Teatersalong: Sarah Kane: «Jeg skriver ikke voldelige skuespill; jeg prøver bare å være helt ærlig»

1. september, kl. 18.30, Publikumsfoajeen. Gratis inngang. 

Den britiske dramatikeren Sarah Kane har en spesiell posisjon i samtidsdramatikken. For mange er hun kjent for sine kontroversielle og voldelige skildringer av menneskelige relasjoner, for andre som en øm skildrer av kjærlighet og smerte. Hennes stykker handler om kjærlighet, seksuell lyst, lidelse, smerte og død. Stykket Cleansed (Renset) ble skrevet i 1998, året før hun tok sitt eget liv, og har premiere denne kvelden på Hovedscenen.

Da Sarah Kane i sin tid ble spurt om hvorfor hun hadde skrevet et slikt voldelig skuespill, svarte dramatikeren: «Jeg skriver ikke voldelige skuespill; jeg prøver bare å være helt ærlig.» Og Renset er en skinnende ærlig tekst som våger å vise menneskelig mørke, for ikke å snakke om tilværelsens mørke, også i sin skildring av kjærlighetens kraft og makt.

I denne introduskjonssamtalen til forestillingen spør panelt; Hvem var Sarah Kane? Hva er hennes metode? Og hvem er hun i litteraturhistorien? 

I panelet: Direktør på Kunstnernes hus, Anne Hilde Neset, teaterviter og kritiker Ilene Sørbøe, dekan på KHiO Jon Refsdal Moe.

Teatersalong: Shakespeare og kjærlighet – romantiker eller realist?

22. august, kl. 18.30, Publikumsfoajeen. Gratis inngang. 

Shakespeare – forfatteren av Romeo og Julie, utallige kjærlighetssonetter og ikke minst den forelskelsesfylte forviklingskomedien Som dere vil. Hvorfor var han så forut for sin tid? Hvor hentet han sin inspirasjon? Og var han han en sann romantiker eller var han en realist? 

I dette salongmøtet setter skribent og foredragsholder i kjærlighetsmotivet, Espen Grønlie, og Shakespeare-forfatter Inger Merethe Hobbelstad Shakespeares mangeslugne kjærlighet under lupen. Hobbelstad kom i 2017 ut med boken Å leve med Shakespeare, som har høstet lysende kritikker fra anmeldere over hele landet. Espen Grønlie har markert seg som skribent, blant annet i Morgenbladet, og har undervist i emner som «Kjærlighetsmotivet i litteraturen» ved UiO. 

Samtalen tar utgangspunkt i forestillingen Som dere vil som spilles på Hovedscenen samme kveld. Som dere vil er forestillingen der hva som helst kan skje og Amors piler kan treffe når som helst. Forestillingen byr på himmelstormende forelskelser og tyngende kjærlighetssorger, men selv om det kan virke håpløst: Det løser seg til slutt. For poesien og kjærligheten vinner alltid! 

Med: Espen Grønlie, Inger Merethe Hobbelstad og Njål Helge Mjøs