Johanne Dybwad 150 år

Skuespilleren som har gitt navn til plassen Nationaltheatret står på regnes som en av de mest geniale teaterkunstnere i sin tid. I år ville hun fylt 150 år.
Johanne Dybwad 987x660

Nationaltheatret har siden 1989 hatt adresse Johanne Dybwads plass 1. Ikke uten grunn, Johanne Dybwad regnes som en av de mest geniale teaterkunstnere i sin tid. I år ville hun fylt 150 år.

Johanne Dybwad (født 2. august 1867, død 4. mars 1950) ble født Johanne Juell. Begge hennes foreldre, Mathias Juell og Johanne f. Elvig var skuespillere ved Christiania Teater. Da hun var fire år gammel ble foreldrene hennes skilt, og hun ble sendt til tante og onkel i Bergen. Der vokste hun opp, og hadde ikke kontakt med teatret.  Johanne var i følge en barndomsvenninne en meget beskjeden pike som drømte om å bli sirkusartist. Slik ble det ikke. Hun var med i en amatørforestilling ved Den Nationale Scene - og der hun ble oppdaget av Gunnar Heiberg som den gang var teatersjef der.

Hun debuterte i 1887 og høstet svært gode kritikker. Heiberg skrev «En stor kunstner fødtes». I 1888 flyttet hun til hovedstaden og debuterte ved Christiania Teater, og da Nationaltheatret åpnet i 1899 flyttet hun over til Nationaltheatret. Johanne Dybwad var selvlært og arbeidet intuitivt. Allerede i 1906, da hun var 39 år gammel, begynte hun å arbeide som teaterinstruktør.

Johanne Dybwad

Hun spilte ofte selv hovedrollen i de stykkene hun instruerte. Hun fikk i 1909 en spesialavtale med teatret; hun skulle alltid være den best betalte skuespilleren på huset. I tillegg kunne hun bestemme hvem hennes medspillere skulle være i enhver oppsetning. Denne avtalen hadde hun helt til hun sluttet ved teatret.

Hun gjestespilte over hele Norden og var en anerkjent skuespillerinne i både Sverige og Danmark.

Det er vanskelig å fremheve bare noen av rollene hun spilte – hun tolket så mange. Ved Nationaltheatret hadde hun regi på 44 forestillinger fra 1906 til 1939. Hun tolket 123 roller som skuespillerinne frem til premieren på Peer Gynt 1. september i 1945 – på dagen 46 år etter åpningsforestillingen Barselstuen i 1899.

Johanne Dybwad

Hennes avskjedsforestilling ble spilt 7. november 1947, samtidig som hun hadde 60-årsjubileum som skuespillerinne. 

Johanne Dybwad døde 4. mars 1950. Mens hun levde var hun den første kvinnen som fikk Kongens fortjenestemedalje i gull, og den første skuespiller som mottok Storkorset av St. Olavs orden. Hun ble hedret med statsbegravelse i Trefoldighetskirken og ble gravlagt ved siden av Bjørnstjerne og Bjørn Bjørnson på Vår Frelsers gravlund i Oslo.

Her kan du lese om og se bilder fra forestillingene Johanne Dybwad har medvirket i på Nationaltheatret.

Fra og med 15. september kan du besøke vår utstilling til ære for Johanne Dybwad i «hesteskoen» utenfor 1. balkong på Nationaltheatret.