Ibsenprisen 2014

Den østerrikske dramatikeren og forfatteren Peter Handke mottok søndag Den internasjonale Ibsenprisen.
Peter Handke

Den østerrikske dramatikeren Peter Handke tildeles The International Ibsen Award 2014. Prisen honorerer en enkeltperson, organisasjon eller institusjon som har gjort en ekstraordinær innsats i Ibsens ånd. Kulturdepartementet forvalter prisen og vinneren pekes ut av en jury, nedsatt av Kulturdepartementet. Fra juryens begrunnelse:


«The International Ibsen Award hedrer i år et verk som er uten sidestykke hva gjelder formell skjønnhet og briljant refleksjon. Peter Handke fremstår gjennom dette verket som en kosmopolitt, en som videreskriver verdenslitteraturen og gir mangfoldet i menneskets historier og felles historie rom og beskyttelse. Hans tekster skaper åpenhet, oppmuntrer til å våge å definere seg selv, og har i årevis bidratt til å skape stadig større aksept for det fragmenterte og den ledige antydningen. Som Shakespeares Prospero har Peter Handke skapt en øy, hvor han har kunnet sette fri det han har samlet opp fra Alaska til Slovenia, forstedene og møtene med sine egne aner. Slik har Peter Handke i over et halvt århundre skapt den mest usedvanlige form for klassisisme etter den andre verdenskrig, og han skaper den fortsatt.»


Nationaltheatret er vertskap for prisutdelingen, som foregår under Ibsenfestivalen. Forestillingene Immer noch Sturm, Müdigkeitsgesellschaft og They are dying out, alle basert på Peter Handkes tekster, spilles under Ibsenfestivalen.