Hvem er egentlig China Miéville?

Bli bedre kjent med forfatteren og verket som Anders Paulin og Bojana Cvejić har hentet utdrag fra i sin forestilling Double Feature.
China Miéville

China Tom Miéville (født i 1972) er en prisvinnende britisk fantasy- og tegneserieforfatter, politisk aktivist og akademiker. Miéville er et aktivt medlem av venstresiden i britisk politikk, han har studert både sosialantropologi og internasjonal politikk, og hans doktorgrad om marxisme og internasjonal lov ble utgitt som bok i 2005.

Miéville har skrevet bøker innen flere sjangere, alt fra klassisk amerikansk western (Iron Counsil) til «detective noir» (The City & The City). Felles for Miévilles arbeider er at de alle beskriver verdener og scenarier som er overnaturlige og/eller i et fantasylandskap, og han blir ofte plassert i sjangere som science fiction, fantasy eller «urban surrealisme».

Som ung brukte han mye tid på spillet Dungeons & Dragons (og lignenede rollespill), og hans tendens til å systematisere magi og teknologi i sine verk tilskrives gjerne denne innflytelsen. Han har også skrevet en artikkel i Dragon Magazine, hvor han tolket sine egne litterære verdener gjennom spillereglene i Dungeons & Dragons.

Som fantasyforfatter har han alltid arbeidet for å distansere seg fra J.R.R Tolkiens innflytelse på sjangeren, som han selv mener er både lammende og reaksjonær, og han har uttalt at Tolkien er «kvisen på rumpa til fantasylitteraturen». 

The City & The City

China Miéville ga ut boken The City & The City i 2009, og han har mottatt flere høythengende priser for dette verket. Boken kombinerer sjangerne fantasy og krim, og Miéville skal ha skrevet boken som en gave til sin dødssyke mor, som var en stor fan av begge disse sjangerne.

Handlingen i boken finner sted i de to byene Besźel and Ul Qoma. For utenforstående kan det se ut som én og samme by, da byene deler mye av det samme geografiske rommet, men for de som bor der er den ufravikelig delt i to. En innbygger i den ene byen kan ikke anerkjenne den andre byen, og må «av-se» (å bevisst slette noe fra sinnet og synet) alt som har med den andre byen å gjøre, det være seg borgere, bygninger og hendelser – selv om det foregår rett foran øynene på innbyggeren.

Noen deler av de to tvillingbyene er helt adskilt fra hverandre, mens andre områder er «felles». Her kan innbyggerne bevege seg side om side, men uten å anerkjenne hverandre. Seperasjonen mellom de to byene er også understreket gjennom innbyggernes klesstil, språk, arkitekturen og innbyggernes måte å være på. De lærer fra tidlig barndom av å gjenkjenne ting som tilhører den andre byen – og å ikke se disse. Bryter man denne regelen, har man gjort en forbrytelse verre enn mord. Det kalles «bresjing» og er strengt forbudt selv om det skjer ved et uhell.

Det er med dette premisset at handlingen i The City & The City utspiller seg. En dag blir en ung utenlandsk student funnet drept i den ene byen. Ansiktet hennes er vansiret, og det viser seg at hun har vært involvert i den politiske og kulturelle uroen mellom de to tvillingbyene. En etterforsker begynner å nøste i saken …

Her kan du lese mer om forestillingen Double Feature, hvor manuset er basert på tekster av Friedrich Hölderlin og China Miéville.

Kilde og bilde: Wikipedia om China Miéville og The City & The City.

Relaterte Artikler