Dette er høstens forestillinger

Her er en oversikt over alt du kan se på Nationaltheatret i høst.
Nyheter høst 2017

Teater som ryster. Teater som røsker. Teater som gir deg latterkrampe. Teater du kanskje ikke umiddelbart forstår, men som likevel gir deg nye tanker. Teater som provoserer. Klassikere og samtidsdramatikk. Vakker musikk og skuespillere av ypperste klasse. Teater for små og teater for store – julemagi for både voksne og barn. Alt dette opplever du på Nationaltheatret i år.

Premierer i høst:

Renset
Renset

Av Sarah Kane. Premiere 1. september på Hovedscenen.

Sarah Kanes kontroversielle mesterverk er en knyttneve av en forestilling.

Renset ble skrevet av den britiske dramatikeren Sarah Kane i 1998, et år før hun tok sitt eget liv. Stykket handler om Grace, som kommer til en institusjon – et sted som rommer samfunnets utskudd, hvor gruppenormen anvendes til å bestraffe eller skade utenforskapet. Den prisvinnende regissøren Oskaras Koršunovas hadde enorm suksess med den rystende forestillingen Klassen vår høsten 2015, en forestilling som ble omtalt som «årets viktigste» og«en historie for vår tid». Renset er en sterk, mektig og poetisk forestilling om seksuell lyst, lidelse, smerte og død.

Revolusjon

Revolusjon 

Av Christian Lollike. Urpremiere 29. september på Amfiscenen.

Dansk teaters wonderboy og urokråke maner til revolusjon.

Bli med på en oppsiktsvekkende teaterlek av dramatiker og regissør Christian Lollike – et av de mest spennende teaternavnene i Danmark. Prosjektene hans løfter frem aktuell samfunnsproblematikk og skaper ofte kontroverser. Revolusjon viser oss våre største gleder og laster, vår dårlige samvittighet og inderlige håp for fremtiden, i en verden av Ikea-reoler, superhelter og Eurovision Song Contest.

Nils Klim

Nils Klims reise til underverdenen

Av Ludvig Holberg. Premiere 5. september på Torshovteatret.

En humoristisk og varm familieforestilling om å navigere uten spilleregler.

Nils Klim vil imponere vennene sine ved å undersøke en mystisk grotte i fjellet. Når han ved et uhell faller ned i et hull, lander han på Nazar, en egen planet inne i selve jordkloden! Der er alt snudd på hodet. Hvordan skal Nils Klim klare seg når han ikke forstår spillereglene? Bli med når Nordens første science fiction-roman, skrevet av Ludvig Holberg i 1741, opptrer i ny drakt på Torshovteatret!

For barn fra seks år og oppover.

1984

1984 

Av George Orwell. Premiere 4. november på Torshovteatret.

En moderne klassiker om overvåkning, manipulasjon – og om å lytte til sin egen stemme.

George Orwells fremtidsdystopi 1984, utgitt i 1949, regnes i dag som en av de store science fiction-klassikerne. Verket peker på farene ved det høyteknologiske informasjonssamfunnet, og omhandler manipulasjon, individets stilling i felleskapet og om viktigheten av å bevare selvet. Klassikeren gikk til topps på bestselgerlistene da USA fikk ny president i januar. 1984 er et klaustrofobisk tankeeksperiment om overvåking, identitet og kontroll.

Kirsebærhagen

Kirsebærhagen 

Av Anton Tsjekhov. Premiere 23. september på Bakscenen.

Velkommen inn i en ny tsjekhovsk verden på Bakscenen, hvor fordums tiders storhet er en saga blott.

Godseier Ranevskaja har pådratt seg stor gjeld, og hennes storslåtte familiegods og berømte kirsebærhage står i fare for å måtte selges til en nyrik bonde, som tidligere har vært ansatt hos familien. Ved at bonden gifter seg med en av familiens døtre, kan godset fortsatt holdes i familien. Skal virkelig rollene snus om? Skal tjenere bli herskap og herskap tjenere? Teatersjef og regissør Hanne Tømta hadde enorm suksess med den nære og humoristiske forestillingen Tre søstre i 2014, som hun mottok Heddaprisen for. Nå inviteres publikum igjen inn i en stilren og lekker tsjekhovsk verden på Bakscenen, hvor en skygge av fortidens forgjengelighet hviler.

 

 

Double Features

Double feature

Regissør: Anders Paulin. Urpremiere 8. september på Malersalen.

Hva er originalen, og hva er kopien?

Tenk deg at du står foran speilet og stirrer på ditt eget speilbilde. Hva skjer i tomrommet mellom dine egne øyne og øynene du møter i speilet? Hvem ser du egentlig fremfor deg? Og hva skjer hvis det er øynene du møter i speilet som ser deg? Den svenske regissøren Anders Paulin er kjent for sin politiske, filosofiske og demokratiske holdning til teatret, og nå er han endelig tilbake på Nationaltheatret for å utforske temaene subjektivitet, ekko og dobbelthet på Malersalen.

Jeg vil høre havet

Jeg vil høre havet 

Av Torill Solvang og Camilla Eeg-Tverbakk. Urpremiere 4. november på Malersalen.

Hva skjer når en gruppe ungdommer og seniorer møtes for å diskutere vår felles fremtid?

Er vi i stand til å gjennomføre endringer, og er det nødvendig? Å skape endring kan være vanskelig, men gjennom dialog og meningsutveksling mellom generasjoner, kan vi bidra til økende bevissthet og større handlingskraft. Jeg vil høre havet er et dialogprosjekt om klima, miljø og hvordan vi takler endring. En gruppe ungdommer og seniorer møtes for å utveksle tanker om vår felles fremtid, og gjennom formen dokumentarteater vil de nærme seg denne komplekse problemstillingen – og kanskje gi oss et kreativt svar?

Spørrespillet

Spørrespillet 

Av Mikkel Bugge. Urpremiere 11. november på Malersalen.

Hvor godt kjenner vi våre aller nærmeste? Hvor godt kjenner vi oss selv?

Et ektepar oppdager en dag en mistenkelig person i bakgården som både fascinerer og skremmer dem. Hvem er han? Hva vil han? Den mistenkelige setter livene deres i spill på en måte de ikke hadde trodd var mulig. En av Norges mest særpregede dramatikere, Mikkel Bugge, har sammen med regissør Kai Johnsen og skuespillerne Morten Espeland og Tone Mostraum arbeidet frem dette forestillingsprosjektet, som nakent og ukunstlet iscenesetter våre forsøk på å skille det vi forestiller oss fra det vi vet.

Suksessene fortsetter:

Som dere vil
Som dere vil

Av William Shakespeare. Suksessen fortsetter i august på Hovedscenen.

Shakepeares lekne og romantiske komedie har alt – og enda litt til.

William Shakespeare tok i bruk alle triksene i boka da han skrev det storslåtte publikumsfrieriet Som dere vil for over 400 år siden – just «as you like it»! Komedien er fylt til randen av rojale forviklinger og romantiske intriger, utilslørt kåtskap, sang og musikk. Som ekteskapsguden Hymen finner vi vokalist Bertine Zetlitz, som sammen med bandet leder oss gjennom historien fra scenen. Vi lover deg himmelstormende forelskelser og tyngende kjærlighetssorger, men heldigvis løser det seg til slutt. For poesien og kjærligheten vinner alltid!

LILLE EYOLF Foto: Marte Garmann

Lille Eyolf 

Av Henrik Ibsen. Tilbake 29. august på Amfiscenen.

Pia Tjelta og Kåre Conradi tilbake med utsolgt suksessforestilling!

Er vi så opptatte av hvordan vi skal forholde oss til barna våre at vi glemmer å forholde oss til dem? Lille Eyolf er et barn som ikke blir sett. Som liten ramlet han ned fra stellebordet fordi foreldrene hans, Rita og Alfred, var så opptatt av hverandre at de glemte gutten sin. Lille Eyolf drukner. Rita og Alfred ser ikke hva de har før de har mistet det.

Grønlandsutraen 987x660

Grønlandsūtraen 

Av Fredrik Høyer. Ekstraforestillinger fra 12. august på Amfiscenen.

Hvordan skape mening når hele verden bare er et «hæ»?

Suksessforestillingen Grønlandsūtraen er tilbake på Amfiscenen! I forfatter og poet Fredrik Høyers kritikerroste monolog, skrevet og fremført av Høyer selv, er temaet resirkulasjon: Bekymringene og angsten for verdens tilstand er noe som kommer og går, som i en loop. Det handler om hvordan vi hører og snakker om de samme tingene, om og om igjen. Er det i det hele tatt mulig å bryte ut av negative spiraler, de onde sirklene, hverdagslivets mønstre?

Julestjernen 987x660

Reisen til Julestjernen 

Av Sverre Brandt. Nypremiere 21. oktober på Hovedscenen.

Julefortellingen over alle julefortellinger er tilbake på Hovedscenen!

Ingen forestilling har blitt spilt så mange ganger på Nationaltheatret som Sverre Brandts Reisen til julestjernen. Historien om Sonja som leter etter julestjernen har trollbundet barn og voksne i mange generasjoner. Det er den prisbelønte regissøren Kjersti Horn som nå har blåst nytt liv i Brandts eventyrlige univers. Julegleden og teatermagien som har begeistret små og store i snart hundre år videreføres, og stykkets viktige budskap rendyrkes: Følger man hjertet sitt og er god mot andre, så vil man seire over det som er vondt og vanskelig.

Anbefales for barn fra fem år og oppover.

Julemiddag15

Julemiddag 

Nedskrevet av Tyra Tønnessen. Suksessen fortsetter fra 26. oktober på Amfiscenen.

Ønskereprise på suksessforestillingen som setter hvem som helst i julestemning.

I julen blir alt forsterket. Det fine blir finere, det triste blir tristere. Vi setter oss ved samme bord – ofte for å snakke om året som har gått. I Julemiddag følger vi en stavangerfamilie gjennom hundre år, fra 1915 og videre gjennom andre verdenskrig, sosialdemokratiets inntog og oljealderen. Manuset er inspirert av Thornton Wilders The Long Christmas Dinner og baserer seg på faktiske julehistorier fra skuespillerne selv og skuespillerstudenter.

Gjestespill:

Callas Revisited

Callas Revisited 

Av Einar Bjørge. Spilles 14.–16. september i Publikumsfoajeen.

Et unikt innblikk bak fasaden til operalegende Maria Callas.

I september 1977, i sin leilighet Avenue Georges Mandel 36 i Paris, sitter operalegenden Maria Callas alene i natten og lytter på lydopptak av seg selv. Karrieren er over, og hennes store kjærlighet Aristoteles Onassis er gått bort. 40 år etter går vi tilbake til den aller siste natten hun lever og møter kvinnen Maria, som levde i skyggen av La Callas. Nå deler hun sine hemmeligheter. Callas Revisited er basert på det prisvinnende teaterstykket Callas-La Divina av samme dramatiker. 

I samarbeid med Oslo Operafestival.

 

Historie om et ekteskap

Historie om et ekteskap 

Etter Geir Gullliksen. Gjestespill 6.–9. desember på Amfiscenen.

Geir Gulliksens prisvinnende og kontroversielle bok blir teater!

Timmy og Jon lever et behagelig liv sammen, de har barn, et trygt, fint hjem og et godt sexliv. Alt man kan ønske seg. Likevel forelsker hun seg i en annen, og han sitter alene igjen. Historie om et ekteskap er en av Norges mest omtalte bøker fra i fjor – som blant annet ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Geir Gulliksen går uredd inn i kjærlighetens psyke. Han bretter ut spillet som ubønnhørlig leder mot slutten, mot det utenkelige, det vi alle frykter. 

Produsert av Brageteatret i samarbeid med Nationaltheatret.