Akkurat som vi vil ha det

Den prisbelønte husregissøren Sigrid Strøm Reibo leker seg med flere typer frieri i forestillingen Som dere vil.
Sigrid Strøm Reibo
Regissør Sigrid Strøm Reibo vant Heddaprisen for beste regi for forestillingene Som dere vil på Nationaltheatret og Orlando på Rogaland Teater. Foto: Skjalg Vold.

– Jeg er veldig glad i Shakespeare, og Som dere vil er en av hans beste komedier. Stykket balanserer lekenhet og teaterglede med gode, innsiktsfulle rolleportretter – det ligger alltid noe mer der, sier Nationaltheatrets husregissør, som med dette debuterer på Hovedscenen.

Som dere vil er et humanistisk stykke. Det handler om menneskeverd – om å være forskjellig, men likevel leve godt sammen. Og det handler om å bli seg selv – å tørre å være et feilbarlig menneske, å hive seg ut i livet, improvisere og leke.

Lekende lett tilnærming
Leken kommer til uttrykk på ulike måter – gjennom forkledning og rollespill i selve handlingsgangen, for ikke å snakke om gjennom selve teaterleken som Reibos oppsetning er tuftet på.

– For meg har As You Like It tre betydninger. Den første er det nonchalante frieriet fra Shakespeares hånd. Det er som om dramatikeren lokker på publikummet sitt: «Her skal dere få alt av det dere liker, som dere vil!» Den andre finnes i plottet. I stykket rømmer hovedpersonene fra et hoff fullt av hat, sjalusi og intriger, til en skog hvor de plutselig ikke er bundet av noe. I skogen kan de endelig følge sine impulser og gjøre som de vil. Den tredje forståelsen er mer personlig. Jeg hadde lyst til at vi på scenen skulle gå inn i materialet og rollespillet akkurat som vi vil, sier hun.

Skuespillerne og regissøren har ikke følt seg bundet av de konvensjoner og forventninger som ofte kan hefte ved Shakespeares komedier. Like ufortrødent som Shakespeare bytter mellom blankvers og prosa, blander de stilarter, tidsuttrykk og sjargonger. 

Musikalsk publikumsfrieri
I de musikalske mellomspillene overtas scenen av Hymen, spilt av Bertine Zetlitz. Her skal det ikke spares på noe – regissøren vil kombinere Shakespeares poesi med underholdning.

Som dere vil er kjent for å være en komedie fylt med mye musikk, og opprinnelig inneholdt en oppsetning både dans, maskerade og sangkonkurranse. Vi har kun beholdt smakebiter av stykkets originale sanger, mens Zetlitz bidrar med fantastiske poplåter, forteller Reibo. 

– Hvorfor Bertine Zetlitz?
– Ifølge romersk mytologi er Hymen en androgyn gud: en ung mann som kledde seg ut som kvinne for å beile til sin elskede. Parallellen finner vi i komedien vår, hvor Rosalind kler seg i mannsklær. Bertine Zetlitz har gjennom hele sin karriere lekt med selviscenesettelse og det androgyne. Hun var et selvsagt valg. I tillegg er det deilig å kunne by på et realt publikumsfrieri i tråd med tittelen!

Som dere vil
Bertine Zetlitz spiller Hymen i Som dere vil (Foto: Marte Garmann).

Skogens frigjøring
Reibo kaller Som dere vil «en mosaikk av ulike karakterer»: 
– I denne komedien har Shakespeare skapt et stort mangfold av rollefigurer med ulike verdier og perspektiver på livet. Det som forener dem, er at de alle strever med å forstå kjærligheten i dens mange sjatteringer. Karakterene har ulike erfaringer – og ulik bevissthet om – hva det vil si å elske og bli elsket. 

Midt oppi det hele står Rosalind, spilt av Kjersti Tveterås. 
– Hvis livet er som et scenegulv, hiver Rosalind seg utpå. Hun prøver, feiler og leker seg frem. Hun lærer og utvikler seg. Gjennom rolleleken blir hun bedre kjent med sin elskede Orlando, og underviser ham i kjærlighetens vesen. Slik går Orlando fra å være ung og naivt forelsket, blødmende i sin kjærlighetslyrikk, til å bli en moden elsker.

Forkledning og kostymer
Alt i alt mener regissøren stykket handler om å bli seg selv. 
– På hoffet er Rosalind veldig låst, hun kan ikke trå feil. Når hun blir sendt i eksil, tar hun på seg en maskulin maske som unggutten Ganymedes for å verne seg selv. Men det som begynte som et vern, viser seg å bli en frigjøring. Idet hun ikler seg gutteklær, begynner Rosalind å leke, og slik oppdager hun hvem hun kan være. Slik blir Som dere vil en lek med forkledning, kjønn og identitet.

Oppsetningens fargerike kostymer – med hoffets overdådige, renessanseinspirerte mote – er signert tyske Katrin Nottrodt, som også står for scenografien.
– Med Shakespeares stykker trenger du egentlig bare et gulv med luker i, for sortier og entreer. Denne enkle teaterleken har vi snudd vertikalt. Shakespeares luker er blitt til rom vi titter inn i. Rommene representerer hoffet og dets én-til-én-forståelse av virkeligheten. I kontrast blir Ardenskogen et åpent scenerom fylt av anarki, poesi og medskapende fantasi, sier Reibo.

Som dere vil
Det fargesprakende, eventyrlige og lekne sceneuniverset i Som dere vil er designet av scenograf og kostymedesigner Katrin Nottrodt. (Foto: Adam Olsson)

Skikkelig lykkelig slutt
Husregissøren mener Shakespeare var en moden forfatter da han skrev Som dere vil.
– Han skrev det like før Hamlet, og begge byr på andre utfordringer enn de tidligere skuespillene. Dette er helt klart en komedie, men med Som dere vil ønsket han å snakke dypere om mennesket, ikke bare underholde med tvister i plottet.

Likevel byr Shakespeare på både brytekamp, rojale intriger, trusler og bedrag, og innimellom skal det spøkes, vitses og danses. Reibo har i tillegg utviklet rollen til Hymen, en guddommelig parmaker som lager show og bygger opp mot en lykkelig slutt.
Som dere vil har tidenes største happy ending, og vi ønsker å lage så mye bløtkake som mulig ut av slutten, smiler Reibo.

– Folk vil ha en happy ending, og det skal vi prøve alt vi kan for å gi. Som dere vil – som vi vil!

Av Maria Børja

Relaterte Artikler