Elsket rollen fra første leseprøve

Pia Tjelta

Skuespiller Pia Tjelta har blitt hyllet for sin tolkning av Rita i Lille Eyolf. I høst spiller den kritikerroste forestillingen videre.

«Pia Tjelta gjør en rolle som viser at Nationaltheatret sitter på en skuespillers vekt i rent gull», skrev Dagsavisens anmelder da Lille Eyolf, i Sofia Jupithers regi, hadde premiere under Ibsenfestivalen 2014. «Nådeløst om selvgodhet» skrev VG. «Pia Tjelta og Kåre Conradi lykkes i sjeldent klar Lille Eyolf», fulgte Dagbladet opp.

Pia Tjelta og Kåre Conradi og resten av teamet i Lille Eyolf har siden spilt forestillingen om den lille gutten som drukner fordi foreldrene er så opptatt av seg selv og sin egen fasade – for fulle hus og gitt flere ekstraforestillinger. Til høsten er det duket for en ny runde.

– Det føles selvsagt utrolig fint å få så overstrømmende gode kritikker for noe vi var veldig stolte over å ha laget, sier Pia Tjelta.

– Jeg klarte ikke helt å ta det inn, men husker at jeg tenkte: «Dette må du være glad for, det skjer sikkert bare denne ene gangen i livet!» 

Ofte får Tjelta direkte tilbakemeldinger fra publikum som har sett henne på scenen, og hun setter enormt stor pris på det.

– Det føles veldig sterkt fra scenen også, når vi merker at publikum er med oss og puster med forestillingen. 

Tjelta forteller at hun har elsket å jobbe med rollen og forestillingen fra første leseprøve. Mye takket være regissør Sofia Jupither, som ifølge Pia er «verdens beste dame». Også Kåre Conradi får de beste skussmål: 

– Det føles trygt å gå på scenen med Kåre, for han er en så lyttende, intelligent og oppmerksom motspiller. Jeg er sliten etter forestilling, men alltid takknemlig over å få jobbe med et så godt materiale og med så gode folk. 

Det er viktig å ha viljen til å være totalt nærværende og lytte til dem hun spiller med, mener Tjelta, og så skjer det som skjer. 

– Magien ligger jo i at det varierer fra kveld til kveld, sier hun. 

– Det er jo derfor vi elsker teater, vel? 

Av: Mona-Merethe Nortind (tekst) og Marte Garmann (foto)

Relaterte Artikler