Dypdykk i en gåtefull familie

Lille Eyolf. Pia Tjelta og Kåre Conradi. Foto: Siv Dolmen

– Jeg føler ikke at jeg skal lage en teaterforestilling; jeg skal løse disse menneskenes gåter, sier Kåre Conradi.

Kåre Conradi og Pia Tjelta spiller foreldrene som er så opptatt av egne behov at de mister sin sønn, lille Eyolf.

Rollene som Rita og Alfred Almers, mammaen og pappaen i Lille Eyolf, krever dypdykk i forhold, parkonflikter, sjalusi, lidenskap og i samlivskommunikasjon. Det er det Pia Tjelta og Kåre Conradi jobber med for tiden. De forsøker å forstå et foreldrepar som mister sitt eneste barn og må leve videre med skyldfølelsen – og hverandre. – Hva slags forhold er det mellom dem? Pia: – Det har nok vært en veldig sterk lidenskap i forholdet deres, men i stykket møter vi dem på et helt annet stadium i livet. Kåre: – De er to selvopptatte mennesker, som er veldig fokusert på sine egne behov. Så opptatt av seg selv at deres forhold blir viktigere enn sønnen, Eyolf. Pia: – Rita er veldig opptatt av bekreftelse fra sin mann. Ikke nødvendigvis fordi hun elsker ham, men fordi hun klamrer seg til ham og er livredd for at han ikke skal være hennes. Noe som gjør at han fjerner seg enda mer fra henne. Sånn holder de på – uten egentlig å oppnå kontakt med hverandre.

TILBAKE TIL TEATRET. – Dere jobber jo begge mye både med film og tv. Hva er det som gjør at dere stadig vender tilbake til teatret? Kåre: – Teater er liksom grunnlaget. Hvis jeg ikke gjør teater, føler jeg at jeg fjerner meg fra selve opphavet. Det er noe med teaterprosessen, der man leter og søker og prøver seg frem – sammen. Pia: – Det er også noe helt spesielt med å jobbe i kontinuitet – å spille en forestilling fra start til slutt. Det er annerledes med film, der man jobber med små løsrevne deler, som skal klippes sammen til en helhet. Da må man bruke en helt annen type muskel.

STORE KAST. – Hva opplever dere er det mest utfordrende ved å jobbe med dette stykket og disse karakterene? Kåre: – Jeg føler ikke at jeg skal lage en teaterforestilling; jeg skal løse disse menneskenes gåter. Pia: – Jeg opplever at utfordringen er de store kastene i stykket. Vi jobber jo med den typen relasjon der man er hypersensitiv overfor den andre. Det er veldig interessant.

FULL KONTROLL. – Ingen av dere har tidligere jobbet med Sofia Jupither. Hvordan vil dere beskrive henne som regissør? Pia: – Hun er den aller klokeste regissøren jeg noen gang har jobbet med. Hun har et skarpt intellekt og en unik evne til å formidle det hun tenker på en forbilledlig måte. Kåre: – Ja, hun har full kontroll og får oss til å føle oss trygge.

Relaterte Artikler