Ibsenfestivalen

Hvert andre år arrangerer Nationaltheatret den internasjonale Ibsenfestivalen.
Gislebilder-987x660.jpg
Gisle Bjørneby

Hva betyr det for teatertradisjonen i et lite land som Norge å få så konsentrerte impulser utenfra som under Ibsenfestivalen?

Det er 200 år siden Norge fikk sin grunnlov og ettter hvert ble et demokrati. En kulturinstitusjon som Nationaltheatret kom med tiden til for å styrke den nasjonale identiteten – nå skulle vi spille teater på vårt eget språk. Få har spilt en større rolle for teatret og den norske litteraturen i disse 200 årene enn Henrik Ibsen. Ibsenfestivalen er en hyllest til Norges største dramatiker og hans banebrytende arbeid med teaterkonvensjonene i sin samtid.

For Ibsen spiller fortsatt en rolle. Aldri har Ibsen blitt spilt så mye– så mange steder i verden. Det er et bilde Ibsenfestivalen ønsker å speile. Med forestillinger fra ledende internasjonale teatre og kompanier bidrar Ibsenfestivalen til å styrke det teaterfaglige miljøet med nye perpektiver fra hele verden. Mulighetene til å kunne oppleve samme stykke med vidt forskjellige innfallsvinkler har betydning for hvordan vi i Norge behandler vårt nasjonalikon på scenen.

«Etter etableringen av Ibsenfestivalen, kunne ikke Ibsen settes opp på samme måte lenger.»

Frode Helland og Julie Holledge, forskere ved Senter for Ibsenstudier ved Universitetet i Oslo. 

Men festivalen skal også vise det internasjonale teatermiljøet hva den norske teaterscenen har å by på. Annethvert år åpner festivalen høstsesongen på Nationaltheatret og programmet består av egne produksjoner, norske og internasjonale gjestespill, seminarer, debatter og andre arrangementer. Derfor står også høstprogrammet på Nationaltheatret i 2016 Ibsenfestivalens tegn.

Ibsenfestivalen i Norge har stått fadder til en rekke internasjonale Ibsenfestivaler. Den har gjennom sine 26 år, 15 festivaler og nærmere 300 oppsetninger fra inn- og utland vist oss hvor evig aktuell Ibsen er som nådeløs skarp portrettør av våre liv og lengsler.

Neste Ibsenfestival vil finne sted på Nationaltheatret fra 8. til 19.september 2018. For innspill og opplysninger, vennligst ta kontakt på ibsenfestival2018@nationaltheatret.no

Få en smakebit fra Ibsenfestivalen 2016, som varte fra 8. til 25. september: