Bjarte Hjelmeland

Regissør

Bjarte Hjelmeland er utdannet ved Statens teaterhøgskole 1988-1991.

Ved Nationaltheatret har han blant annet tolket tittelrollen i Jeppe Bjerget, Mack the Knife i Tolvskillingsoperaen og monologen Natt, rett før skogene.

Ved Den Nationale Scene har Hjelmeland spilt Vilelgeschrei i Den Stundesløse, Henrik i Mascarade og Albin i La cage aux folles. Hjelmeland har medvirket som Che i Evita og Freddy Benson i Svindlere med stil ved Chateau Neuf. Andre roller som kan nevnes er tittelrollen i Erasmus Montanus på Grønnegårds Teatret i København, tittelrollen i Peer Gynt, som ble spilt foran Keopspyramiden og Sphinxen i Egypt og enmannsforestillingene Helt besatt og Gu kor gøy.

Hjelmeland har regissert en rekke forestillinger og humorshow, blant annet Snarvei to heaven, The End og Fremad i alle retninger. Han har også satt opp Flammefjes ved Teatret Vårt, Den syngende Frøken Detektiv og Da Hilde ble 50 ved Oslo Nye Teater, Centralteatret, Kunst og Alt om min mor ved Den Nationale Scene og Jakten på ærligheten på Latter.

Hjelmeland har medvirket i flere filmer og TV-serier, blant annet Vestavind, Folk flest bor i Kina, Ved kongens bord, Svein og rotta, O´Horten, Hvaler og Julekongen. I 2014 har han også vært dommer i Norske talenter på TV2.

Han har gitt ut tre plater og vunnet flere priser, blant annet Per Aabels ærespris, Aase Byes pris, Paul Harris Fellows pris og Komiprisen.

Hjelmeland var teatersjef på Den Nationale Scene 2008-2012.